Ce este BTU ?

  • British Thermal Units (BTU)
  • 1kW = 3,412 BTU
  • 1BTU = 0,252 kcal/h

Ex: O unitate de aer conditionat care furnizeaza 9000 BTU reprezinta 2.26 kW

Ce este un sistem tip Split?

Aparatul de aer conditionat split este un dispozitiv care raceste incaperea prin recircularea aerului din incapere.

Acesta poate fi pozitionat numai suspendat pe perete.

Ce este un aparat de tip Multi-Split?

Acest tip de aparat aer conditionat este cel care raceste incaperea prin recircularea aerului din incapere si care poate fi pozitionat numai suspendat pe perete.

Acesta dispune de o singura unitate exterioara si 2 sau mai multe unitati interioare ce se pot amplasa in camere diferite.

Ce este un aparat de tip Caseta?

Aparatele de aer conditionat tip caseta sunt solutia perfecta de climatizare pentru spatiile moderne dotate cu plafoane suspendate, fiind recomandate in general pentru spatiile de birouri.

Sunt compuse dintr-o unitate interioara, o unitate exterioara si telecomanda pentru unitatea interioara.

Pot fi utilizate atat pentru racire, cat si pentru incalzire (functie INVERTER).

Ce este un aparat de tip Coloana?

paratele de aer conditionat tip coloana reprezinta una din solutiile ce pot fi aplicate pentru climatizarea spatiilor mari, care nu au fost prevazute initial cu sisteme de climatizare.

Sunt compuse dintr-o unitate interioara, o unitate exterioara si telecomanda pentru unitatea interioara.

Pot fi utilizate atat pentru racire, cat si pentru incalzire (functie INVERTER).

Ce este un sistem VRV sau VRF?

"VRV" este un sistem conceput si dezvoltat de Daikin Industries si inseamna "variable refrigerant volume" - "volum de agent frigorific variabil".

Daikin detine marca inregistrata VRV, de aceea alti producatori folosesc termenul VRF "variable refrigerant flow" - "debit variabil de agent frigorific". In principiu ambele functioneaza la fel si sunt cai extrem de eficiente, sigure, economice pentru a raci sau incalzi cladiri. Debitul de refrigerant este adaptat foarte precis pentru a satisface cererea de incalzire sau racire a cladirii, astfel se economiseste energie.

Pe scurt, sunt probabil cele mai bune sisteme disponibile pentru aplicatii medii si mari.

Ce reprezinta un sistem inverter?

Aparatele de aer conditionat traditionale folosesc un compresor care lucreaza pe principiul pornit-oprit pentru a regulariza temperatura unei camere.

Aparatele de aer conditionat cu tehnologie Inverter folosesc un model nou de compresor avand capacitatea frigorifica (si calorica) variabila, impreuna cu o unitate electronica de control care comanda capacitatea compresorului si turatia ventilatoarelor. Astfel, la pornirea aparatului, compresorul acestuia functionează la capacitate maxima, reusind sa raceasca incaperea intr-un timp mult mai scurt decat in cazul unui aparat traditional.

 Care este diferenta dintre climatizare si aer conditionat!

Climatizarea acopera multe lucruri, dar in principal se refera la incalzire, racire, ventilare, aport de aer proaspat, filtrare si controlul umiditatii.Aer conditionat inseamna doar racirea aerului pentru imbunatatirea confortului.

 Ce este COP?

"Coefficient of Performance"- coeficientul de performanta, este raportul dintre puterea electrica absorbita si puterea termica de incalzire generata.

Spre exemplu, o pompa de caldura moderna va genera 3 kW de energie termica pentru 1 kW de energie electrica consumata. In acest caz COP va fi 3.

 Ce este EER?

"Energy efficiency ratio" - rata de eficienta energetica, este raportul dintre puterea electrica consumata si puterea de racire generata. COP si EER sunt marimi similare, dar sunt folosite pentru incalzire sau pentru racire.

Ce este clasa de energie?

Clasa de energie este o noua metoda ce permite consumatorilor sa compare eficienta energetica a echipamentelor.

 Utilizarea aerului conditionat poate cauza imbolnaviri?

Un sistem de climatizare care nu este folosit si igienizat in mod corect, de catre specialisti poate fi cauza unor simptome asemanatoare racelii.

Alergenii reprezinta suma substantelor straine care, o data introduse in organism (de ex. prin respiratie), cauzeaza alergii, adică majorează patologic sensibilitatea organismului, inducand imbolnavirea acestuia.

Acesta este unul dintre motivele pentru care filtrele aparatelor de aer conditionat trebuie curatate periodic, deoarece in ele se pot aduna alergeni, praf sau par de animale ce pot cauza infectii respiratorii.